Hans Tschida werd maar liefst 7 jaar uitgeroepen tot ‘‘Best Sweet Winemaker of the Year’ op de prestigieuze Wine Challenge in London. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Wine Challenge dat dit gebeurt!
Inhoud | 750 ml |
---|---|
Alcohol | 8,0 % |
Domein | Tschida |
Regio | Burgenland |
Land | Österreich |
Netto wijn | nee |
Netto netto wijn | nee |
Vegan | nee |
Bio | nee |
Type | zoete wijnen |
Jaar | 2021 |
Sluiting | schroefdop |
Blend | 100% blaufränkisch |
Per doos | 6 |
Tschida
Hans Tschida is een autodidact. Van opleiding was hij timmerman. Hij trouwde met Lisa, dochter van het kleine wijnbedrijf Angerhof, en besloot om wijnmaker te worden. In 1982 nam hij samen met zijn vrouw het 6 ha grote domein over. Je hebt 10 jaar nodig om een bedrijf goed te laten functioneren en ervaring op te doen. In 1988 was het zover en vulde Hans zijn eerste eigen wijnen af. 1993 was zijn eerste grote jaargang. De buitenlandse pers was onder de indruk van de ‘Trockenbeerenauslese’ wijnen. Van toen af ging het enkel crescendo en nu behoort hij bij de 10 beste zoete wijnmakers ter wereld. Momenteel is het bedrijf in Illmitz 20 ha groot. Alle wijngaarden hebben een topligging in het nationaal natuurpark Seewinkel (een vogelparadijs). De aanplant bestaat uit Welschriesling, Sämling (Scheurebe), Muskat Ottonel, Traminer, Chardonnay, Weisburgunder (Pinot Blanc). Alles wordt gebruikt om zoete wijn te maken. Met succes wordt er nu ook gewerkt met de blauwe varianten Zweigelt en Cabernet Sauvignon. De rode wijnen behoren intussen al bij de betere van Oostenrijk.In de vernieuwde kelders heeft Hans geïnvesteerd in topmateriaal. Hij kiest voor inoxvaten om zijn druiven zeer langzaam, temperatuurgecontroleerd te vergisten. Enkel de rode wijnen en Trockenbeerenauslese wijnen krijgen nadien een rijping in Franse eikenhouten vaten. In de kelder werkt alles heel simpel, het belangrijkste werk zit hem dan ook in de wijngaarden. Hans werkt conventioneel, maar beperkt het spuiten tot een absoluut minimum. Het streven naar de verschillende ‘rijpheidsniveaus’ is voorwaar geen sinecure. Het vraagt een opperste staat van alertheid doorheen de hele vegetatieve cyclus. De vogels vormen vaak een groot probleem: zij houden uiteraard ook heel erg van de rijpe, zoete druiven. Er moeten daarom telkens netten gespannen worden over de rijen wijnstokken. Hans is een heel rustig iemand, die zich volledig concentreert op het maken van zoete wijnen. Hij streeft naar slanke op fruit dragende zoete wijnen met ragfijne zuren en wenst het karakter van de druif te behouden. Zelfs in de TBA is de druif verbluffend goed herkenbaar. Hans Tschida werd maar liefst 5 jaar (2010, 2011, 2012, 2013 en 2015) uitgeroepen tot ‘‘Best sweet winemaker of the year’ op de prestigieuze Wine Challenge in London. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Wine Challenge dat dit gebeurt!Schrijf uw eigen review