Ata Rangi - Pinot Noir

Waardering:
94%
€65,00 €53,72
3% korting vanaf 36 flessen
8% korting vanaf 60 flessen

Deze korting is niet van toepassing op -wijnen of cumuleerbaar met andere promoties.

Zelfs doorwinterde Bourgogneliefhebbers moeten het toegeven: het Nieuw-Zeelandse domein Ata Rangi staat garant voor top Pinot Noir aan nog vrij aanvaardbare prijzen. De intense geur begint meteen heel fijn en complex met framboos, bosaardbei, viooltjes (floraal), wat bosgrond en is licht kruidig door de edele Franse eik. Daarna proefje fijn rood fruit (aardbei, zure rode kers), complex en bijzonder elegant met een mooie, typische aciditeit. Ata Rangi behoort bij de drie beste Pinot domeinen van Nieuw-Zeeland!
Inhoud 750 ml
Alcohol 13,5 %
Domein Ata Rangi
Regio Martinborough
Land New Zealand
Netto wijn nee
Netto netto wijn nee
Vegan nee
Bio nee
Type rode wijnen
Jaar 2013
Sluiting schroefdop
Blend 100% pinot noir
Ata Rangi
In 1980 nam de oprichter van Ata Rangi, Clive Paton, de gedurfde beslissing om zijn kleine kudde melkkoeien te verkopen om 5 hectare steenachtige, kale schapenweide aan de rand van het kleine dorp Martinborough te kopen. Zijn droom, geïnspireerd door een wetenschappelijk bodem- en klimaatrapport over de geschiktheid van Martinborough voor de druiventeelt, was om een wijnboer van wereldklasse te worden. Als fervent rugbyspeler had hij vaak zijn knieën gevild op de vrij doorlatende grind van Martinborough, dus hij kende heel goed de uitdagingen waarmee hij te maken kreeg bij het verzorgen van de jonge wijnstokken. Klein detail, de scheutjes van de Pinot Noir waren van het legendarische Romanée Conti in Bourgogne, die hij binnengesmokkeld had in Nieuw Zeeland. Clive kreeg al snel gezelschap van zijn zus Alison, die een aangrenzende paddock van 2 ha kocht. Clive plantte dit met Pinot Noir terwijl zij in Londen werkte, waar ze haar kennis van de internationale wijnhandel versterkte. Clive trouwde in 1987, nadat hij zijn vrouw Phyll in Marlborough had ontmoet, waar ze ook als wijnmaker had gewerkt. Ata Rangi heeft, grotendeels dankzij de getalenteerde en zeer gerespecteerde wijnmaker Helen Masters, een benijdenswaardige reputatie als één van de meest gerespecteerde Pinot Noir-producenten in de Nieuwe Wereld en blijft trots in familiebezit.
  1. 18/20
    Jancis Robinson
    2013 has been described as the best in a decade, even the best in 30 years by some. It was much warmer than 2012, with reasonable yields after a mild spring. December was dry and warm, but January cooled off, slowing ripening. A well-timed dump of rain arrived in mid February to ease the drought. Lovely March weather ensured full seed and tannin ripeness, but the real clincher was the cold, crisp, clear April, which gave us fruit in pristine condition - not a sign of shrivelling or disease, with acidity, pH and sugars in perfect balance. GDD 1,250, 30% whole bunch.
    Cool nights. Deep ruby. Surprisingly complex aroma already � still with primary dark-red fruit but also a smoky savoury depth. Super-fine tannins, amazingly elegant even at this young age, concentrated too. Dry-textured and refined. Seems almost weightless on the palate but it still has depth and length. Cool and juicy.
  2. 95
    Decanter Magazine
    Winery founder Clive Paton says 2013 has been called the vintage of a decade, perhaps the vintage of the past 30 years, but �time will tell�. Certainly the vintage conditions were near perfect, giving �pristine fruit and perfect balance�. Rich, deep, pure and concentrated, with hints of almond, violet and sweet spice to the juicy cherry fruit. Ata Rangi Pinot Noir 2013 has great length and acidity. Sacrilegious to drink it now, despite its deliciousness.
  3. -
    Yvonne Lorkin
    Winemaker Helen Masters has squeezed every drop of deliciousness from 2013's stunning vintage to create this intensely perfumed wine. Cherry, red rose, smoke and sandalwood aromas lead to juicy raspberry, dried herb and anise notes in the mouth. Finely tuned tannins top it all off - and while it's a salubrious sip now, it'll only improve with time. Buy now or forever kick yourself.
  1. 98
    Su-blie-me pinot noir !
    Op 26/01/2022 deze topper opengetrokken en genoten van iedere slok. Een adembenemend parfum vol bloemen, crispy fris rood fruit en al wat tertiaire geuren (paddestoel en sous-bois). Ook in de mond is het een prachtige salsa van ontzettend complexe aroma's met werkelijk een perfect evenwicht rijp fruit-zuren-tannines. Niet bepaald goedkoop, maar deze wijn is echt een beleving en daarom iedere euro waard! Het was mijn enige fles maar het kriebelt om er één bij te kopen ...
Schrijf uw eigen review
Uw waardering

Exciting Budgetwines-winestasting "On Tour" | Antwerpen

29 september 2024
Members only