Rudi Pichler - 'Kollmütz' Smaragd - Grüner Veltliner

Waardering:
92%
€51,95
3% korting vanaf 36 flessen
8% korting vanaf 60 flessen

Deze korting is niet van toepassing op nettowijnen of cumuleerbaar met andere promoties.

Mediumgele kleur met veel schittering. De neus opent eerder discreet maar na walsen kan men genieten van subtiele aroma's van gele vruchtenpuree, pruimen, witte peper, groene appels en duidelijk mineraal. In de mond beendroog en toch vet van het rijpe fruit. De smaak opent zich langzaam maar geeft dan vloedgolven van fruit en mineraliteit tot in de lange finale.
Inhoud 750 ml
Alcohol 13,5 %
Domein Rudi Pichler
Regio Wachau
Land Österreich
Netto wijn nee
Netto netto wijn nee
Vegan nee
Bio nee
Type witte wijnen
Jaar 2013
Sluiting kurk
Blend 100% grüner veltliner
Rudi Pichler
Rudi Pichler (°1965) is op enkele jaren tijd gegroeid tot het aanstormend talent van Wachau. Zijn collega’s spreken met respect over deze dynamische wijnmaker. Zijn weg lag nochtans anders uitgestippeld. Hij studeerde handelswetenschappen en stond op het punt om ook marketing te doen. Zijn vader, maar in het bijzonder Franz Hirtzberger (een monument in Wachau) konden hem overtuigen om toch maar de wijnrichting in te gaan. Zij hadden al langer gezien dat Rudi echt wel groene vingers en gevoel voor wijnmaken had. In 1997 nam hij dan het bedrijf van zijn vader over. In 2004 volgde de officiële opening van zijn nieuwe wijnkelder, een architectonisch juweeltje. Rudi is een wijnfilosoof die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld. Alles begint uiteraard in de wijngaard, want dat is zijn grote passie. In totaal bezit hij 10,5 ha wijngaarden die verdeeld zijn over 54 verschillende percelen. 65% van de aanplant is Grüner Veltliner en 32% is Riesling. De overige 3% is zijn speeltuin met Weisburgunder (Pinot Blanc) en Roter Veltliner. Al deze verschillende percelen bespeelt deze terroirfanatieker als geen ander. Lage rendementen zijn evident. Hij is veel groener dan veel biowijnboeren maar wil zich toch niet volledig bio-oriënteren. Als iets echt nodig is moet je het gebruiken. Zijn wijngaarden blaken dan ook van gezondheid en men kan de natuurlijke biotoop duidelijk waarnemen als men door de wijngaarden wandelt. Velen nemen de woorden in de mond dat ‘de bodem’ herkenbaar moet zijn in de mond’, maar Rudi is één van de weinigen die het ook werkelijk lukt. De druiven worden zéér laat geoogst soms pas in december. Hij houdt nauwkeurig de zuren en de suikers in het oog en als deze optimaal rijp zijn, gaat men over tot de oogst en dit perceel per perceel. Zijn ploeg plukkers is streng opgeleerd en deze bespeelt hij als een pianovirtuoos. Alle druiven worden met de hand geoogst en voorzichtig in kleine bakken gelegd (35 kg per bak). Gebotrytiseerde druiven worden absoluut geweerd. Een van zijn filosofische uitspraken: ‘ik maak geen wijn, ik begeleid de druiven enkel naar de fles’. In de supermoderne kelder volgt er nog een triage, die je als extra controle van de druiven kan beschouwen, want enkel de beste druiven maken kans op grote wijn. Rudi zweert bij inoxmaterialen en dit om zijn wijnen zo zuiver mogelijk te houden op het fruit en de mineraliteit. De druiven worden ontsteeld en gekneusd waarna hij een schilinweking toepast van ongeveer 30 dagen, iets wat uitzonderlijk lang is voor witte druiven. Tijdens deze inweking wordt er geen gebruik gemaakt van sulfiet, wel worden de druiven onder CO² afgedekt om oxidatie te vermijden. Door deze inweking krijgen zijn wijnen lichte tannines, iets wat je als een apart karakter kan beschouwen. Deze tannines geven zijn wijnen ook een extra bewaarkracht. Na de inweking volgt de pneumatische zachte persing. Het sap loopt in de onderliggende inoxcuves, waarna het natuurlijk kan bezinken. Omdat het streng geselecteerde druiven waren is er nauwelijks bezinksel. De wijn wordt overgeheveld naar een ander inoxvat en daar start de alcoholische gisting op lage temperatuur. Het zijn de spontane, natuurlijke gisten die hun werk mogen doen. De gisting gebeurt uiterst traag en stopt op een natuurlijke manier als alle suikers zijn opgebruikt, dit is dikwijls pas in februari-maart. Om de zuivere smaak van fruit en mineraliteit te bewaren wordt er ook geen enkele houttoepassing gebruikt. Zijn mening is simpel ‘als je hout en inox gebruikt, heb je een kind van 2 verschillende ouders’. Na een heel lichte filtering gaan de wijnen in de fles en zijn ze klaar voor verkoop. Rudi zweert bij natuurkurk van de allerhoogste kwaliteit, die nu al 1 euro per stuk kost. Ons lijkt deze keuze vreemd, omdat hij ook zweert bij zuiverheid en dat dan de schroefdop toch interessanter lijkt, maar men moet het ook niet met alles eens zijn. Rudi is een autodidact en gevoelsmens die veel handelingen uit de buik doet en niet altijd de boeken volgt. Dit vormt uiteraard ook de persoonlijkheid in zijn wijnen. Deze persoonlijkheid is de internationale wijnwereld ook opgevallen, waardoor de vraag naar zijn wijnen snel stijgt. Gastronomie vindt hij heel belangrijk omdat hij zijn wijnen meer als gastronomische wijnen beschouwt. Het is een ‘tsak, tsak, tsak’ recht door zee persoon, die weet wat hij wil en een klare en heldere visie heeft. In 2010 werd Rudi bovendien verkozen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
  1. 92
    Parker
    The 2013 Gr�ner Veltliner Smaragd Kollm�tz is clear and fresh on the nose where ripe apple aromas mix with herbal and stony flavors. Rich, round, clear, fresh and aromatic on the palate, this full-bodied, snappy and elegant Gr�ner reveals a stimulating salinity in the finish.
  2. 92+/100
    Joel B. Payne
    Complex bouquet hints at yellow apple, ripe pear and freshly cut hay accented by white pepper. Rich, deep and firm, with a subtle creaminess, the 2013 Kollm�tz is both muscular and graceful, not to mention a touch exotic. Notes of roasted pine nuts and thyme emerge on the finish, generating an enticing elegance. Give this Gr�ner Veltliner another year or two in bottle before you open it.
  3. 91
    David Schildknecht | Vinous
    The 40-year-old vines in these loess-dominated terraces manage a wine that as usual largely buffers its alcoholic fullness while projecting a fine sense of primary apple, lime and grapefruit juiciness. A heady, slightly decadent honeysuckle and peony perfume billows from the glass and across the palate. Caressingly satin-textured, this nevertheless delivers an almost chili-like peppery finishing bite, a tart jab of rhubarb, and faint alcoholic heat, albeit amid thankfully persistent juiciness. The mid-palate, in short, is mannerly, while the finish, like that of a number of Pichler 2013s, is downright ferocious.

Er zijn geen recensies beschikbaar voor dit product.

Schrijf uw eigen review
Uw waardering

Exciting Budgetwines-winestasting "On Tour" | Antwerpen

29 september 2024
Members only