FEEST WIJN
FEESTWIJN - Weingut Winter Riesling
Aanbiedingsprijs
€9,95
€8,22
Normale prijs
€13,95
€11,53
Deze Riesling is het visitekaartje van de ambitieuze jonge wijnmaker Stefan Winter. Geteeld op de beste kalksteen- en mergelbodems, draagt deze Riesling altijd de smaak van de streek met zich mee. Met zijn minerale en fijnfruitige smaak overtuigt zijn unieke karakter bij elke gelegenheid.
Inhoud | 750 ml |
---|---|
Alcohol | 12,5 % |
Domein | Weingut Winter |
Regio | Rheinhessen |
Land | Deutschland |
Netto wijn | nee |
Netto netto wijn | ja |
Vegan | ja |
Bio | nee |
Type | witte wijnen |
Jaar | 2023 |
Sluiting | schroefdop |
Blend | 100% riesling |
Per doos | 6 |
Weingut Winter
Het is het kleine dorpje Dittelsheim (3000 inwoners) waar de thuishaven is van Stefan Winter (°1981). Dit is een zeer oud familiebedrijf waarvan de oorsprong teruggaat tot in 1468. De Winters zijn van Oostenrijkse komaf en al die tijd hebben ze aan wijnbouw gedaan, samen met andere landbouwvormen. De druiven zijn steeds verkocht geweest en het is pas sinds 1998 dat de ouders van Stefan een eigen wijnmakerij en kelder in gebruik namen. Zoonlief was toen nog in opleiding. Hij studeerde wijnbouw en deed enkele zéér interessante stages in 2 beroemde kelders : Weingut Keller in Rheinhessen en Basserman-Jordan in de Pfalz. Deze 2 mensen veranderden zijn leven en gaven hem het gevoel wat topwijn maken is. In 2001 neemt Stefan dan ook resoluut de leiding van het ‘Weingut Winter’. In totaal worden 20 ha wijngaarden bewerkt. De aanplant bestaat voornamelijk uit Riesling (40%) aangevuld met Silvaner, Grauburgunder en kleine beetjes Chardonnay, Weisburgunder, Scheurebe, Dornfelder, Portugieser. Stefan ziet zijn toekomst wel in hoofdzakelijk witte wijnen. De belangrijkste wijngaard is de Leckerberg, een mooie zuid georiënteerde helling met vooral kalksteen tot mergel en löss. Enkele andere toppercelen liggen in Bechtheim (Hasensprung) en Westhofen (Morstein). Vanuit de wijngaarden begint de kwaliteit. Alle stokken staan netjes gesnoeid in Guyot stijl. De bewerking van de grond is zo natuurlijk mogelijk, groenbedekking, natuurlijke bemesting en zo weinig mogelijk gebruik van chemische sproeistoffen. Zeker de laatste jaren is het zo goed als biologisch, dit omdat men is overgeschakeld naar een volledig natuurlijke vergisting van de druiven. Lage opbrengsten en optimaal rijpe druiven garanderen een zuivere oogst die volledig handmatig gebeurt in kleine bakken. Alle druiven worden ontsteeld en daarna geperst. De vinificatie start volledig in inoxcuves (temperatuur gecontroleerd) en sinds de 2007 jaargang volledig met spontane vergisting. Hierdoor krijgen zijn wijnen een nog boeiender karakter. De meeste wijnen rijpen daarna verder in inox en sommigen in oude houten vaten van 1000 liter. Toekomstgericht wil hij meer houten vaten inzetten, dit om zijn wijnen nog meer karakter te geven. De wijnen laat hij veelal verder rijpen tot april-mei alvorens ze gebotteld worden. Hij is grote voorstander van schroefdop, maar kiest voor zijn beste wijnen en bewaarwijnen toch voor kurk. We volgden de wijnen van Stefan Winter al 4 jaar, telkens op de Prowein wijnbeurs in Düsseldorf.Ieder jaar waren we aangenaam verrast en ieder jaar voelden we verbetering. Door het gebruik van spontane gisting hebben zijn wijnen nu meer aan karakter gewonnen en hebben we beslist om met deze jonge, talentvolle wijnmaker in zee te gaan.Schrijf uw eigen review